Jag utgick ifrån ett recept på Food networks hemsida. Det var en marinad som jag sen lade till och plockade bort lite ifrån och anpassade till 1 kg kycklinglår som jag hade i frysen.
När jag efter mycket möda kommit hem genom snöstormen plockade jag fram kycklinglåren som legat i marinad sedan förra dagen. Till min lättnad luktade det ännu godare idag än dagen innan. Kycklingen lades i ugnen och undertiden tog jag resten av marinaden och kokade ner den till en glaze som sen skulle penslas på kycklingen efter halva tiden. Gudomliga dofter spred sig i lägenheten.
Då kom jag plötsligt ihåg en kommentar till kycklingreceptet där personen i fråga hade serverat en avokado-mango salsa till. "Avokado-mango, det e ju färgglatt, jag vet inte hur man gör en sån salsa, men en sån salsa ska jag ha!"
Då blev det spring i bena. På med vinterkläderna, upp med luvan och ut i snöyran. Tävlingsinstinkten väcktes till liv och mantrat "Det är ingen tävling men jag ska vinna" sattes igång. Jag sprang hela vägen och tillbaka till ica i hopp om att de skulle ha en mogen mango. Och visst hade de det, en lite väl mogen mango tillochmed.
Men det blev i alla fall en avokado-mango salsa med lime, vitlök och chili (och koriander för det har min svägerska sagt är det viktigaste i en salsa fast jag tycker det mest smakar tvål). Helt okej faktiskt. Lite slemmig pga övermogen mango och avokado, men ändå: FÄRG!
Kycklingen blev i alla fall väldigt god och fick tumme upp av Henkke. Mer hetta kunde den ha haft men det e ju lätt åtgärdat. Nästa gång gör jag nog rätten med kycklingfilé så att man slipper hela skinnstressen (eller så kan man grilla den...nästa sommar)
Nästa dag träffade jag Tomas på lunch och vi bytte förväntansfullt matlådor och öppnade på locket. Detta var Tomas matlåda:
Båda två var vi ändå glada över de matlådor vi gjort och också över de matlådor vi ätit. Och jag gjorde ett recept som jag kommer att göra igen så då vann jag. Över mig själv i alla fall:)
Jag rekommenderar varmt den karibiska marinaden. Nästa gång gör jag den nog lite hetare och så skippar jag skinnet och köper kycklingfiléer istället. Mindre brandfarligt så...
/Madde
Här är min ingredienslista för er som vill prova receptet:
1 röd chili (Jag hade utan frön men det skulle ha varit gott med lite mer hetta)
2 msk soja
2 msk honung
2 msk farinsocker
1 msk strösocker (ja, jag vet det e mycket sött men ack så gott)
1 tsk fänkålsfrön (mald i mortel)
1 tsk kryddpeppar
1 tsk torkad timjan
½ tsk malen ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
½ dl hackad gul lök
10 cm purjolök (här kan man nog gott ta mer av den gula löken istället)
2 msk vitvinsvinäger (äppelvinäger enligt receptet)
3 msk lime juice
3 msk appelsinjuice
1 kg kyckling
Mixa marinaden och marinera gärna över natten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar