Sidor

lördag 11 oktober 2008

Morgonstund har GRÖT i mun

När jag var liten försökte mamma alltid få mig att äta gröt på morgonen. Jag var inte alls förtjust och det blev mest kakao och knäckebröd eller nån typ av frukostflingor. Jag tyckte jag blev lika mätt på min frukost som på gröt PLUS att det var mycket godare. Men när jag tänker efter så orkade jag nog inte hoppa hopprep och tvist lika länge som de andra barnen på skolgården, och på timmarna koncentrerade jag mig mer på att rita hjärtan i marginalen av matteboken istället för att addera äpplen och päron.

Frukosten ÄR det viktigaste målet på dagen, så fy och skam de som inte äter frukost! Du kanske inte har så stor aptit när du stiger upp på morgonen men med frukost räknar jag allt man äter inom 2 timmar efter att man vaknat. Ifall du inte känner för att äta direkt på morgonen skall du i alla fall se till att få i dig din frukost istället för att skippa den helt och hållet.

Numera äter jag gröt på morgonen och det är rena mirakelkuren. Jag hålls mätt länge och fibrerna ger magen en bra förutsättning för att klara av resten av dagen.
Till dem som säger :"Men jag tycker inte om gröt!", så svarar jag: "Då har du dålig fantasi!"

Min dimmiga morgon började med en tallrik gröt med mosad banan, hackade sötmandlar och kanel. Det smakar rena banankakan i munnen och är dessutom nyttigt. Inget socker utan bananen sötar i sig själv.

Här i Sverige tycks de inte riktigt heller tro att havregrynsgröt är speciellt gott. På mitt havregrynspaket var jag tvungen att leta en stund efter portionsberäkningen men hade inga problem att hitta receptet och fyrfärgsbilden på CHOKLADBOLLAR på baksidan. Kom igen! Huvudingrediensen i chokladbollar är ju SMÖR, det receptet borde finnas på smörpaketet istället!

Jag kokar i alla fall min gröt på hälften vanliga flingor och hälften fiberberikade flingor för att få en extra fiber boost. Har du inte tillgång till fiberberikade flingor kan du bra investera i ett vete- eller havreklipaket och tillsätta en matsked av det i grötkastrullen på morgonen.

Gröt topping tips:
- Blanda i russin, mandel, kanel och äppelbitar i gröten när du kokar den.
- Ringla honung över gröten och strö över kokosflingor eller mandelflarn.
- Lägg i en näve frusna hallon strax innan servering.
- Är gröten för tjock? Häll i en halv deciliter mjölk och få en lite krämigare gröt.
- Vaniljsocker och kokosflingor.

Gröt innehåller ju mycket kolhydrater och fibrer. Även om kolhydraterna är den primära energikällan för att din hjärna och kropp skall fungera, så är det ändå kanske skäl att satsa på lite proteiner och fett till frukost också. Äter du lite mandlar till frukosten får du de nyttiga fetterna i dig, men ät gärna också en liten smörgås med skinka eller ost för att tillgodose proteinbehovet. Eller varför inte lite grynost med banan eller äppelbitar i. (Grynost med frukt är ett av mellanmålsförslagen, som kommer snart)

Hur smaksätter du din gröt?

P.S. Tack Sara för muminkoppen på bilden som jag dricker mitt morgonkaffe ur varje dag:)

Inga kommentarer: