Sidor

fredag 12 december 2008

Mera hack mera gott:)

Rödbetssallad med saltgurka och potatis

På julbordet i både Finland och Sverige står det allt som oftast en färgglad rödbetssallad bland alla läckerheter. Det finns många varianter och svenskarnas rödbetssallad ser lite annorlunda ut än finländarnas. I den svenska rödbetssalladen har man rödbetor, saltgurka och äpple så som i den finska men dressingen består i huvudsak av majonäs och fransk dijon senap. I den finska rödbetssalladen, eller Rosolli som den också kallas, brukar man dessutom ha kokta morötter och potatis, och en dressing på gädde eller gräddfil, vinäger och ibland pepparrot.



Jag har gjort min egen blandning av dessa, och man kan improvisera hur mycket man vill. Huvudsaken är att man gör en egen rödbetssallad och inte köper en butikslåda fullproppad med färgämnen och tillsatsämnen. Urk!



Ingredienser:

1 äpple +1 msk lime eller citronsaft
2 dl hackad saltgurka (ca en stor)
5 dl hackad inlagda eller kokta rödbetor (ca 250 gram)
3 dl hackad potatis ( ca 3 st)½ - 1 st rödlök
2 dl gräddfil
½ dl majonäs (välj magra varianter av gräddfil och majonäs om du kan)
2 msk dijon senap
½ tsk salt
peppar


Blanda och tillsätt mer salt om du saknar sälta. Vill du ha mera sting så ta lite mer av senapen och rödlöken. Mumsfilibabba!

1 kommentar:

Anu sa...

Madde! Har du annat för dig nuförtiden eller varför får jag inga nya recept? rödbetssallad i all ära men i flera veckor är väl ändå att ta i... Hoppas du har d bra min vän. Kram